Emslandermeer
info@supervakantiehuis.nl

Tity en Wilt Kraai
De Singel 32
9363 KC Marum

Tel. (+31)(0)6 29283504


Oudere jeugd en Volwassenen

1. Fontana Bad Nieuweschans

Kuurcentrum Fontana is vóór alles, een wellness-centrum met daarin centraal het thermaal bad. Het water wordt opgepompt uit een bron op ongeveer 600 meter diepte en bevat vele heilzame mineralen. De watertemperatuur is 36°C.

Het hoge zoutgehalte van het thermaalwater versterkt de opwaartse druk, waardoor tijdens het baden gewichtloosheid ontstaat. Hierdoor worden spieren en gewrichten ontlast en eventuele pijn verzacht. Het magnesium werkt kalmerend, spierontspannend en is goed voor de energiestofwisseling. Bromide heeft een desinfecterende werking en jodium activeert de schildklier en heeft een gunstig effect op ontstekingen van het bewegingsapparaat. Tijdens het baden wordt het lichaam opgewarmd. Hierdoor verwijden de bloedvaten, daalt de bloeddruk, versnellen de hartslag en stofwisseling en neemt de zuurstofopname toe. Dit bevordert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen.

Fontana Bad Nieuweschans Fontana Bad Nieuweschans Fontana Bad Nieuweschans 


2. Het Klooster in Ter Apel

Sinds 1992 behoort het Klooster van Ter Apel tot de UNESCO “Top 100” van onroerende objecten in Nederland. Beschermd krachtens internationaal recht. Deze kwaliteitsgarantie bevestigt de unieke status van het Klooster en de onvervangbaarheid ervan.

Hoor de stilte… Dat is in de kern wat het Klooster is. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Ook de kloostertuin, een kruidentuin met een variëteit aan kruiden, wordt daarbij niet vergeten.

Maar behalve het Klooster zelf, zijn het ook de regelmatige exposities die veel bezoekers trekken.

klooster Ter Apel Klooster Ter Apel 


3. Het Groninger Museum

Bij een bezoek aan Groningen is een bezoek aan het Groninger Museum zeer de moeite waard. Het museum zelf is al een kunstwerk op zich en ligt op een kunstmatig eiland, schuin tegenover het Centraal Station van Groningen. De museumbrug, ook al zo’n kunstwerk, vormt een belangrijke fiets en voetgangersverbinding tussen het Station en de Groninger binnenstad.

In het Groninger Museum zijn voortdurend spraakmakende tentoonstellingen te zien. Daarnaast beschikt het over verschillende vaste collecties, waaronder een grote collectie aquarellen en schilderijen, gedoneerd door de familie van Taco Mesdag.
In het paviljoen van Michele de Lucchi en Philippe Starck staat de Ploegcollectie en de collectie Japans en Chinees porselein.

 Het Groninger Museum Het Groninger Museum Het Groninger Museum  


4. Het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee

Het Klokkengieterijmuseum van Heiligerlee is sinds 1987 gevestigd in het geheel gerestaureerde fabriekspand van de klokkengietersfamilie van Bergen uit Heiligerlee. Deze familie begon in 1795 met een klokkengieterij in Midwolda (Oldambt).

Het gebouw dateert van 1862 en beschikt nog over het vroegere hart van het bedrijf, de gietkuil. Het museum heeft een behoorlijke collectie aan klokken, torenuurwerken, brandspuiten en aanverwante objecten. De trekpleisters van het museum zijn momenteel, naast de hierboven genoemde collectie, een werkende speeltrommel met carillon en een 49-kloks van Bergen carillon in de prachtige tuin bij het museum.

De Firma van Bergen goot en fabriceerde niet alleen klokken en torenuurwerken, maar maakte in het verre verleden ook diverse soorten brandspuiten en later complete brandweerwagens.

 Klokkengieterijmuseum Heiligerlee Klokkengieterijmuseum Heiligerlee Klokkengieterijmuseum Heiligerlee  


5. Oude Schans en haar Vestingmuseum

Oudeschans is naast Bourtange het kleinste Oost-Groningse vestingdorpje (ca. 100 inwoners). Men kan er uitgebreid langs een gemarkeerde route wandelen. Deze route loopt voornamelijk over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldsche Aa en door het pittoreske vestingdorpje zelf. Een dorpje met vele bezienswaardigheden, waaronder het Vestingmuseum.

Op het dorpsplein vindt men de vestingput; die in 1983 werd teruggevonden en opnieuw opgemetseld. Nabij Achterstraat 11 is het brandspuithuisje, waarin een originele, antieke, brandspuit staat.

De wandeling voert o.a. langs de voormalige haven, die een restant is van de oude Westerwoldsche Aa en over de ophaalbrug met barrière (afsluitmogelijkheid); deze werd in 1976 gebouwd over de dode arm van de Westerwoldsche Aa als kopie van de brug die voorheen in Oudeschans heeft gelegen.

Oudeschans Oudeschans vestingmuseum

  

6. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam

Het Veenkoloniaal Museum vertelt het verhaal van Oost Groningen, de veengroei en het onmetelijke Bourtanger Moor. Men maakt er kennis met de prehistorische mens, turfgravers, binnenschippers en zeelieden. Maar ook met de strokartonarbeiders en de wonderlijke wereld van de aardappelzetmeelproductie .

 Veenkoloniaal Museum Veendam Winkler Prins voor het Veenkoloniaal Museum  


7. Nieuw Statenzijl en de Reiderwolderpolder.

Waar stop je als je je omgeving in beeld probeert te brengen?: op het moment dat je denkt voldoende suggesties te hebben aangedragen.

Dit betekent dus dat er nog veel meer bezienswaardigheden, musea en attracties zijn, die hier niet zijn opgenomen. Niet omdat ze de moeite van plaatsing niet waard zouden zijn, maar eenvoudigweg omdat we niet volledig kunnen zijn.

We willen daarom afsluiten met een gebied dat heel anders is dan ons intieme en romantisch Westerwolde. Een gebied dat model staat voor het beeld wat ‘men’ van Groningen heeft. En het daarom verdient hier opgenomen te worden.

Want het is en blijft wel heel bijzonder. Die uitgestrekte luchten en die oneindige vlaktes, zoals men ze nergens anders ziet. Alleen de wind hoor je er suizen en allerlei vogels hun hoogste lied zingen. In de vogelkijkhut gaat het buitenleven vanzelf over in je binnenleven. Een bijna spirituele ervaring.

Nieuw Statenzijl, het meest noord-oostelijk stukje Nederland en daaraan grenzend de Reiderwolderpolder. Een ritje met de fiets of auto door het gebied, doet de adem stokken.

 Nieuw Statenzijl Nieuw Statenzijl  

Voor meer informatie en ideeën, verwijzen we naar onze Infomap in de bungalow.

 

Terug naar de Homepage…