Emslandermeer
info@supervakantiehuis.nl

Tity en Wilt Kraai
De Singel 32
9363 KC Marum

Tel. (+31)(0)6 29283504


Mooi Westerwolde

Westerwolde is een gebied waar men nog op “ontdekkingsreis” kan gaan. Een streek waar honderden jaren oude bossen, weidegebieden, stroomdallandschappen, riviertjes en kanalen elkaar afwisselen. Waar schilderachtige buurtschappen in hun natuurlijke omgeving verscholen liggen. Waar nog de rust gevonden kan worden die elders niet meer te vinden is.

En niet minder belangrijk: uit statistische gegevens van het KNMI blijkt, dat Westerwolde samen met een stukje Twente en een deel van Zeeland, de meeste zon-uren per jaar van Nederland telt! De ideale omgeving dus om uw vakantie door te brengen!

Fietsen en wandelen.

Smeerling in Westerwolde, Groningen

Parc Emslandermeer ligt in dit schilderachtige Westerwolde, een uitloper van de Drentse Hondsrug, in het stroomdal-landschap van de Ruiten AA. Op de grens van Duitsland en de provincie Drenthe. In het zuidoosten van de provincie Groningen. Een fiets- en wandelgebied bij uitstek.

Vlagtwedde, hart van Westerwolde

Oorspronkelijk was Westerwolde het grootste moerasgebied van noord-west Europa, het “Bourtanger Moor”.

Waar men bij Groningen vaak denkt aan eindeloze vlaktes waar de wind vrij spel heeft, vindt u hier dus het andere Groningen. Kleinschalig, schilderachtig en heel intiem. Het zal u verrassen.

Ter Wupping, Vlagtwedde, Groningen

In ons vakantiehuis hebben we voor onze gasten veel fiets- en wandelroutes beschikbaar. Zelfs een aantal gebaseerd op eigen jeugdherinneringen. Daarnaast kunt u voor routes uiteraard terecht bij de plaatselijke VVV. Ook zijn er bewegwijzerde routes en vanzelfsprekend de knooppunten.

Alles bij elkaar voldoende om langs vele kilometers fiets- en wandelpad de mooiste plekjes van Westerwolde te ontdekken. Uren wandelend te dwalen in de uitgestrekte natuurgebieden, verspreid over het hele gebied. U zult hier uw hart kunnen ophalen. Het zal nog niet eenvoudig kiezen zijn. Fietsen zijn zo nodig te huur in het dorp.

Kanoën:

 Kajakken op de Westerwoldse Aa Kanoën op de Ruiten Aa Kanoën op de Ruiten Aa

Ook niet alledaags: een schilderachtige kanotocht met uw eigen of in de buurt gehuurde kano over de Ruiten Aa of Westerwoldse Aa. Of een boottocht naar Bourtange vanuit de jachthaven bij het park. Veel is mogelijk.

 

Intiem en afwisselend, gevangen in de tijd…

…dat is Westerwolde.

Een verrassend landschap met eeuwenoude bossen, kronkelende beekjes in een schilderachtig stroomdal, glooiende weiden, kilometers oude houtwallen, prachtige natuurgebieden, historische essen, vennetjes, heide, buurtschappen, met soms niet meer dan een paar boerderijtjes. Er gaat een wereld voor U open.

Parc Emslandermeer Westerwolde VlagtweddeWesterwolde, Drentser dan Drenthe

De talloze buurtschappen met hun saksische boerderijtjes ademen nog de sfeer van vroeger. Het beekdal van de riviertjes Ruiten Aa en Westerwoldse Aa, beide kabbelend en kronkelend door het landschap, is een oase van rust.

Saksische boerderij Smeerling, Westerwolde, Vlagtwedde Smeerling, Westerwolde, Vlagtwedde, Groningen

Keurmerk Cittaslow

Westerwolde heeft het keurmerk Cittaslow, het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. In Nederland bezitten Midden-Delfland, Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Vaals en nu dus Westerwolde dit keurmerk.

Cittaslow is een internationale organisatie met haar wortels in Italie, met als doelstelling de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren.

  

Voorbeelden van de directe omgeving, waarmee U zich een goed beeld kunt vormen van de ligging van het Parc:

  

Ter Wupping

Eén van de vele mooie natuurgebieden, en een wel heel bijzonder wandelgebied, ligt rond het buurtschap Ter Wupping, op nog geen 3 km van het Parc. Op oude stuifduinen vindt men golvende akkers, hooilanden en houtwallen, met in het beekdal het riviertje de Ruiten Aa.

eindeloos fietsen wandelen in Ter Wupping, Westerwolde

Smeerling

Grenzend aan het natuurgebied Ter Wupping, slechts gescheiden door de provinciale weg Vlagtwedde-Onstwedde, ligt het natuurgebied Smeerling. Daarin tevens het gelijknamig beschermd dorpsgezicht, met een aantal prachtige, gerestaureerde saksische boerderijen. Een ideaal wandelgebied van 228 hectare beekdallandschap langs de Ruiten Aa, met daarin het zeer oude Metbroekbos, een ca. 30 ha groot eikenbos.

Smeerling, Westerwolde, Vlagtwedde, Groningen genieten van de Ruiten Aa en grazende lakenvelders bij Smeerling in Groningen Smeerling aan de rand van het Metbroekbos

of de saksische boerderijen in het beschermd dorpsgezicht tussen één en al natuur ... en het hek is van de dam

Veele

Om de hoek van het Parc ligt het gehucht Veele. Gekenmerkt door kronkelende weggetjes in een idyllisch landschap.

boerderijtje provo Roel van Duyn in Veele Veele in het dal van de Ruiten Aa

de Hoorndermeden en De Gaast

Op ca. 4 km van het Parc liggen deze oude, kleinschalige cultuurlandschappen. Ze liggen naast elkaar, net ten noordwesten van Wedde. Op de hogere essen liggen de akkers. In de laagtes, direct tegen het riviertje de Westerwoldse Aa, de drassige graslanden.

De Gaast en beekdal Vlagtwedde grazende koeien in De Gaast bij Vlagtwedde De Gaast en Hoorndermeeden met Westerwoldse Aa

Bellingwolde

Bellingwolde is een zeer statig dorp. Nog net op de grens van Westerwolde.

Het dorp wordt gekenmerkt door een zeer lommerrijke Hoofdweg met kolossale beuken en imposante boerderijen, soms net kastelen.

Hierin herkent men de scherpe tegenstellingen tussen arm en rijk die deze streek in het verleden zo kenmerkte. Een ideale voedingsbodem voor de communistische partij… Zeker een bezoek waard.

Boerderij Vermue markeren het rijke landbouwverleden van Groningen

Ter Borg en de Beetse

In het gehucht Ter Borg heeft de tijd eeuwen stilgestaan. Er staan slechts vier boerderijen en een 17de eeuwse schaapskooi. Rondom liggen kleine akkers en houtwallen. Sommige eiken zijn wel tweehonderd jaar oud. En zo dik dat je ze niet kunt omarmen

Bij het gehucht de Sellingerbeetse ligt het natuurgebied het Sellingerveld, grenzend aan buurtschap Ter Borg. De Beetse, zoals ze in de volksmond wordt genoemd, staat vooral bekend om haar recreatieplas middenin de natuur.

Een heerlijk gebied om te wandelen, fietsen en zwemmen.

schaapskooi in natuurgebied Ter Borg bij Sellingen  en het naastgelegen waterrijke Sellingerbeetse

Op deze pagina hebben we geprobeerd een representatief beeld te schetsen van de directe omgeving van het park. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van veel fotomateriaal. Met name zijn veel foto’s gebruikt van natuurfotograaf Jon A. Bakker, een oorspronkelijk Alkmaarder, die de streek perfect weet te schetsen.

Voor Attracties in de omgeving klik hier…